top of page

Gallerij, deel 4: Vintage Modeshow

‘Grandioos’, ‘fantastisch’, ‘een uniek spektakel’, ‘adembenemend’, ‘ongelooflijk mooi’, ‘ongeëvenaard’
- Geert Herman, Nieuwsblad.be

Deze commentaren stonden niet op de promofolder maar wel de zondagochtend op social media, na de eerste twee shows van de dag ervoor, op zaterdag. De mooie recenties waren de beloning voor het streven, gedurende vijf jaar, om de vintage modeshow als een van de hoofd-evenementen in Lochristi opgevoerd te krijgen.

​

De Vintage Modeshow bestaat al meer dan

30 jaar en wordt enkel opgevoerd ten voordele van een goed doel. Mevrouw Vivien Casson, de eigenares van het Vintage Modemuseum te Gavere (Gentweg 80, 9890 Gavere - enkel te bezoeken na afspraak, zie website) is gefascineerd door vintage mode en deelt die passie graag met anderen, dit door persoonlijk de bezoekers aan haar prachtige museum te begeleiden of door het houden van vintage modeshows. Gedurende deze shows toont zij, met de hulp van een veertigtal vrijwillige mannequins, haar uitgebreide collectie vintage kledij van 1875 tot 1975. Het zijn vooral vrouwen-outfits maar ook de mannen werden niet vergeten! De shows worden voorafgegaan door een 10 tal repetitie avonden in het bijgebouw van het modemuseum. Daar worden de mannequins door Vivien en Gill (haar assistent en  rechterhand) klaargestoomd om de authentieke outfits met een juiste tijdsgebonden attitude aan het publiek te tonen. Ook de mziek is belangrijk. Voor het begeleiden van de mannequins wordt muziek gebruikt dat of overeenkomt met de periode waaruit de kledij afkomstig is, of filmmuziek die dan eerder voor bepaalde hoogtepunten in de shows gebruikt worden. 

Definitieve affiche voor de Vintage Modeshows in Uyttenhove.
museum_add.jpg
foto3.jpg
foto1_2.jpg
foto_vivien.webp
Mvr. Vivien Casson aan het werk

In 2018 hoorde Luc Vincent via vrienden van het bestaan van het museum te Gavere en de vintage modeshows die het museum organiseerde ten voordele van goede doelen. Al snel volgde een eerste positief telefoongesprek met Mvr. Casson, de eigenares van het museum. Kort daarna werden we uitgenodigd op gesprek in het museum zelf. Om eens te praten over een mogelijke samenwerking in 2021, het jubileumjaar van onze gemeente Zaffelare. Ook ivm het goede doel dat zou gesteund worden. Het eerste dat we kozen om via de modeshow te sponseren was KOESTER (Kinderkankerfonds). Daarna zouden wij er nog een tweede goed doel bij nemen: OIGO (Opgeven Is Geen Optie). Corona gooide zoals bij iedereen alle plannen door elkaar. Afspraken werden geannuleerd en naderhand vernieuwd. Zoals bij onze andere projecten voor 800 jaar Zaffelare zorgde deze pandemie voor een rollercoaster aan emoties. Maar uiteindelijk, na het stilletjes wegebben van alle remmingen, kwam het er toch van.

 

Ook betreffende het vinden van extra mannequins voor de show zou het tij keren. Om een extra link met het jubilerend Zaffelare te hebben probeerden we een tiental lokale vrijwillige mannequins te vinden. Dit via een oproep tot het bijwonen van een auditie in het Sierteeltmuseum (LoS) te Zaffelare.  Eerst in Zaffelare en daarna in Groot-Lochristi (Beervelde, Zeveneken, Hijfte, Lochristi). Maar de reactie bleef grotendeels uit. Tot zover wij zelf gecontacteerd werden door mensen uit Kalken en het Antwerpse. Zij vroegen ons zelf om te mogen deelnemen aan de show, hetgeen we beslist niet weigerden! Vivien had ondertussen zelf ook nieuwe mannequins opgetrommeld die samen met onze nieuwe mensen (de newbees) de 'oude garde' (de oldees) zou gaan vervoegen. Dit resulterend in het beoogd aantal van veertig mannequins in totaal. Een leuke bende die naargelang het vorderen van de repetities steeds meer een hechte, op elkaar ingespeelde groep werd.

kinderkankerfonds-2.jpg
Eerste flyer voor het vinden van extra mannequins in Zaffelare en Lochristi
oigo_logo.jpg
Definitief ontwerp voor de tweede flyer voor het vinden van extra mannequins.
Uyttenhove exterieur
Sport- en cultuurcomplex Uyttenhove te Lochristi (Zeveneken)

Een probleem voor de Parochiale Werkgroep voor 800 jaar Zaffelare was het vinden van een geschikte locatie voor het houden van een benefiet modeshow. De plaats moet een grote catwalk en zoveel mogelijk volk herbergen. Maar ook niet tè veel volk omdat we niet goed konden inschatten hoeveel bezoekers we konden verwachten met een show dat nog nooit eerder in Lochristi vertoond was. (Maar onbekend is onbemind, dat bleek achteraf zeker!).

De plaatselijk Kring in centrum Zaffelare, rechtover de kerk, was te klein en onpraktisch bevonden. Al gauw ging de keuze naar de cultuurzaal van het nieuwe Uyttenhove. Het leek ons effectief de beste keuze te zijn! Niettegenstaande het puzzelen om in dezelfde ruimte zowel kleedkamers als plaats te creëren voor de honderden outfits, ging alles heel vlot. De cultuurdienst van Lochristi was daarin een uitstekende partner, heel toegankelijk en open voor suggesties. Geen vraag was teveel. Zelfs niet tijdens de shows, als er plots een probleem opdook. 

Zoals eerder vernoemd was er vanuit de werkgroep een zekere angst voor de grootte van de opkomst, de interesse voor zo'n shows. Qua budget kon de werkgroep zich ook geen al te grote publiciteitscampagnes veroorloven en moest het zich stellen met de goodwill van plaatselijke magazines en radiozenders, de vriendschap en toewijding van enkele reporters en supporters. Affiches, flyers, radio interviews, onze website, UitinVlaanderen.be en alles wat we maar konden aanspreken werd in de strijd gegooid. 4500 flyers werden per fiets in de Zaffelaarse brievenbussen gedropt. Het resultaat mocht er zijn. De drie voorstellingen werden tamelijk goed bijgewoond. De een wat meer dan de ander. Maar voor iets dat onbekend was bij het publiek konden we niet klagen. Achteraf hoorden we van enkele bezoekers dat zij erover verteld hadden aan vrienden en kennissen en dat velen 'van niks afwisten' en zo'n spijt hadden dat zij de shows niet bijwoonden. Dat is dan jammer.

Niettegenstaande de eerdere beslissing van Mvr. Vivien Casson, de eigenares van het Vintage Modemuseum en organisatrice van de shows, om te stoppen na de laatste show voor 800 jaar Zaffelare, heeft zij na de laatste show na enige smeekbede van fans toch beslist om er nog mee door te gaan!

​

Op zaterdag 16 en zondag 17 september 2023 werden de shows (3) opnieuw opgevoerd. Ditmaal opnieuw in De Pinte en georganiseerd door De Pinte Leeft. De shows waren ten voordele van Kom Op Tegen Kanker). Het was opnieuw een succes!

​

En heeft u ook deze 3 shows aan uw neus laten voorbijgaan en denk u: 'Nu zal ik dit nooit meer kunnen zien!', dan kunnen we misschien alvast vertellen dat er nog steeds geen definitief punt gezet is achter het opvoeren van de show en het wel eens zou kunnen zijn dat er nog volgen! Houd dus onze website in de gaten (of onze Facebookpagina)!

Vintage Modeshow in De Pinte

De 'making of' van een prachtige show...

Hier zijn we in het LoS (Sierteeltmuseum) te Zaffelare op 6 februari, de avond van de auditie voor de vintage modeshow.
De kandidates zijn allemaal klaar voor de eerste stappen op een ingebeelde catwalk.
Op de achtergrond hoort men Mvr. Vivien Casson, organisatrice voor de vintage modeshow. Samen met de kandidates kan men hier Gillian (Gill) White zien die hen de nodige instructies geeft. Gill is mede-organisator voor de vintage modeshow en is zelf mannequin geweest.

Het LoS te Zaffelare
Het Sierteeltmuseum (LoS) te Zaffelare

Na de geslaagde auditie volgde een échte oefeningsavond op de speelplaats van de kleuterschool van de Weg-Wijzer te Zaffelare.
Deze oefening werd enkel gehouden voor de nieuwe mannequins.
Zij die aan vorige vintage modeshows actief meegewerkt hebben, waren hiervoor vrijgesteld! Zij waren vertrouwd met de shows.
Er was hier trouwens nog geen sprake van de choreografie die aangewend zou worden voor elk onderdeel van de modeshow. Gewoonweg leren wandelen en bewegen op een catwalk, dat was het doel van de avond!

Oefenen in de Weg-Wijzer
Oefenen in De Weg-Wijzer
Oefenen in De Weg-Wijzer
Oefening in de kleuterschool, De Weg-Wijzer

En toen begon het echte werk voor zowel Vivien en Gill als voor de 'Newbees' en de 'Oldies'. 'Newbees' zijnde de nieuw aangebrachte mannequins, de 'Oldies' de geroutineerden (en niet 'oudjes' zoals u zou vermoeden ;) ). Beiden kregen een gezamelijke choreografie die nog vele, vele keren zou aangepast of veranderd worden (zelfs tot net voor de eerste show in Uyttenhove).

​

Gedurende de eerste repetities in Gavere (het zijn er een vijftiental geweest sinds de eerste oefening in de kleuterschool) waren er nog geen mannelijke mannequins beschikbaar. De mannen kwamen gewoon niet af op de uitnodiging om deel te nemen aan de modeshow. Tot op een bepaald moment waarop Vivien, heel opgelucht en content, opeens uitriep dat zij er enkele gevonden had en dat het 'knapperds' waren... . Goed, ze waren er en konden eindelijk opgenomen worden in de show!

​

Niet te vergeten is de hulp in de keuken tijdens de 'rehearsals'. Vivien had met alle mannequins afgesproken dat men ter plekke kon eten na elke repetitie. De mensen die elke repetitie hielpen in de keuken bij het klaarzetten van het eten en daarna de opkuis zijn wij ook erg dankbaar voor, steeds opnieuw, hun inzet! 

Eerste repetitie in vintage outfit!

Elke mannequin kreeg zijn of haar eigen kledingrek met daaraan alle outfits voor de volledige show.
Zij die al eerder deelnamen aan de vintage modeshow waren er al mee vertrouwd. Hoe men deze moest aantrekken, hoe lang dit duurde. Hoe het voelde om een strak aansluitend eind 19e eeuws kledingstuk te dragen of hoe men in elke periode de hoedjes diende te positioneren. Want dit item is écht hèt detail die het hem doet, volgens Vivien. Zij checkte dan ook of het hoedje correct gedragen werd vooraleer de mannequin de catwalk opging.
Onze 'newbees' daarentegen waren totaal niet vertrouwd met de antieke outfits en hadden er geen idee van hoe snel of hoe moeilijk het was om de verschillende outfits aan te passen. Daarom organiseerde Vivien speciaal voor de newbees een repetitie namiddag in outfit. Iedere mannequin mocht 1 maal elke outfit op het zijn of haar kledingrek aantrekken en ervaren hoe het voelde.

Het was voor elk een openbaring en een betoverend moment om eindelijk de wondermooie authentieke kledingstukken letterlijk 'aan den lijve' te ondervinden. Eens men een van de outfits draagt, voelt men zich ahw getransporteerd naar de tijd waar het gedragen werd en handelt men er een beetje naar. 'Men voelt zich meer vrouw omdat de kledij zozeer het vrouwelijk schoon in de kijker stelt', klonk het. En dat was ook de bedoeling met de catwalk en show natuurlijk! :)

Eerste keer in vol ornaat!
Eerste keer in vol ornaat!
Eerste keer in vol ornaat!
Eerste keer in vol ornaat!
Eerste keer in vol ornaat!
Eerste keer in vol ornaat!
Eerste keer in vol ornaat!
Eerste keer in vol ornaat!
Eerste keer in vol ornaat!

Terwijl al dat vrouwelijk schoon (en ook de mannen ;) ) zich uitsloofden om repetitie na repetitie de choreografie voor de show onder de knie te krijgen, werden alle benodigdheden en toelatingen in orde gebracht door de werkgroep. De Cultuurzaal in Uyttenhove reserveren en afspraken maken. Daar was de hele ploeg van de cultuurdienst van Lochristi een grote hulp bij.  Sabine van onze werkgroep was de drijfveer wat betreft het klaarmaken van alle nodige documenten en dossiers voor het project. Dit met de hulp van Sophie van de dienst cultuur.

Voor klank en licht deden we beroep op de kunde van Urbain, diens broer Jozef en collega Daniël. Zij hadden slechts de tijd van de generale repetitie, de dag voor de eerste show, om de uitlichting van de catwalk op punt te stellen en alle andere klank en extra decor te verzorgen! Een hele klus tot in de late uurtjes. Een enorme dank voor hun inzet. Geen vraag om iets onverwachts of extra was teveel.

De catwalk bestond vooral uit podiumtafels van Uyttenhove zelf, aangevuld met enkele van de gemeente. We installeerden een podium achteraan van 8 meter breed op 3 meter diep en een catwalk van 4 meter breed en 6 meter diep. Aan beide zijden konden we een 35 stoelen kwijt voor de VIPS. De uitschuifbare tribune in de cultuurzaal bood plaats aan 234 toeschouwers. Het moeilijkste was het vinden van een tapijt voor de catwalk, evenals podiumrokken (repen stof aan de zijkant van de podiumtafels om de onderkant met kabels en dergelijke te verbergen). Maar uiteindelijk vonden we die!


Hieronder vindt u enkele 'schetsen' gemaakt in Sketchup om een idee te hebben van de oppervlakte dat de catwalk zou innemen en hoe we de VIP plaatsen zouden inrichten. Let op de versie met enkel stoelen en de versie met stoelen en tafels. De eerste werd weerhouden omdat we te weinig plaats hadden voor de ronde tafels. ('t had wel iets moois kunnen geven met een 'lichtje' erop...).

Sketchup plan cultuurzaal
Sketchup plan cultuurzaal
Sketchup ontwerpjes van de cultuurzaal
Uiteindelijke configuratie cultuurzaal
Uiteindelijke bezetting
Uyttenhove exterieur
Sport- en cultuurcomplex Uyttenhove te Lochristi (Zeveneken)
show video

Generale repetitie in de cultuurzaal van Uyttenhove (in alledaagse kledij)

Generale repetitie, Uyttenhove. Foto: Dannie Driedijk
Generale repetitie, Uyttenhove. Foto: Dannie Driedijk
Generale repetitie, Uyttenhove. Foto: Dannie Driedijk

Nog 1 maal zouden alle mannequins samen de volledige routine oefenen voor de échte shows van start zouden gaan op de catwalk dat opgesteld was in de cultuurzaal van Uyttenhove. De sfeer was gespannen, maar op een leuke manier. Wijzelf als werkgroep waren vooral benieuwd naar de reactie van het publiek. Hoe zou de respons zijn op de vintage modeshow? Zou dit evenement voor 800 jaar Zaffelare in de smaak vallen of een flop zijn? De teerling was geworpen. Iedereen was paraat om het beste van zichzelf te geven. 
Ondertussen waren we druk bezig in de keuken om de catering te verzorgen, brachten Urbain, Jozef en Daniel de 'final touch' voor de uitlichting aan en zorgden de mensen van Cultuur Zaffelare en Koester voor de voorbereidingen met betrekking tot de bar. Een prachtig team samen!
Als werkgroep konden wij ons geen betere hulp bedenken!

Generale repetitie, Uyttenhove. Foto: Dannie Driedijk
Generale repetitie, Uyttenhove. Foto: Dannie Driedijk
Generale repetitie, Uyttenhove. Foto: Dannie Driedijk

SHOWTIME! 10 & 11 september 2022

Op zaterdag 10 september 2022, om 15 uur was het zover.
Wat in 2018 begon met een aarzelend telefoontje naar Mvr. Vivien Casson van het Vintage Modemuseum zou nu z'n apotheose kennen op de kleurrijk verlichte catwalk van de cultuurzaal in Uyttenhove. Niettegenstaande het beperkte budget om reclame te maken voor de shows, kwamen er toch veel bezoekers op af. Dit grotendeels te danken aan de mond aan mond reclame van oa. de leden van Koester, OIGO en CuZa, de publiciteit in Nummer 9080 en de enkele kanalen online die we gratis konden gebruiken (UitinLochristi etc). Met de fiets dropten een 2500 flyers in de brievenbussen van Zaffelare. Mensen die de show eerder hadden gezien in bv. De Pinte waren dan weer op de hoogte gebracht van de editie in Lochristi door het museum zelf...

​

Het was eindelijk showtime, na 5 jaar voorbereiding en wachten omwille van covid. Maar het was het wachten waard.
Drie staande ovaties en luid applaus sloten alle drie de shows af. Dit was een emotioneel moment voor zowel Vivien Casson van het vintage museum als van de werkgroep voor 800 jaar Zaffelare. Tevredenheid bij de organisatoren, de cultuurdienst, de toeschouwers, de techniekers, de helpers en last but not least de mannequins zelf. Beter kon het niet zijn. Een mooie herinnering... Misschien voor herhaling vatbaar zoals we in het begin van deze pagina reeds vermeldden! 

​

Hieronder een selectie van foto's genomen op de shows door Geert Herman van het Nieuwsblad, Dannie Driedijk, kunstfotograaf, Yang en Filip Naudts en nog anderen wiens naam ons niet bekend is maar wie we toch dankbaar zijn voor de visuele herinneringen.

​

De show werd voorafgegaan door een kleine speech ter verwelkoming van onze bezoekers, gevolgd door een voorwoord van Vivien Casson en een dankwoord voor iedereen die de vintage modeshow mogelijk maakte.

De Vintage Modeshow was een samenwerking tussen:

logo_zaf2021_historia_mundi.jpg
Parochiale Werkgroep voor 800 Jaar Zaffelare
(voorloper van Manten & Kalle Events)
vintage_modemuseum.jpg
Retrospective Vintage Modesmuseum Gavere
Met de waardevolle hulp van:
cultuur_zaffelare_logo.png
Cultuur Zaffelare (CuZa)
Logo KKF.jpg
KOESTER Lochristi
(Kinder Oncologische Eenheid voor Specifieke Thuiszorg en Rehabilitatie)
erfgoed_viersprong.png
Erfgoed Viersprong
gemeente_Lochristi_400x400.jpg
Cultuurdienst Lochristi
... en met sponsoring van:
logo_sleeplife.jpg
bottom of page