DE REUZEN, Deel 13: merchandising
MANTEN EN KALLE
MERCHANDISING - 'MantenKalleke Reuzenbier'
Voor de viering van 800 jaar Zaffelare werden de reuzen Manten en Kalle opnieuw tot leven geroepen. Hun voorgangers verdwenen kort na de Tweede Wereldoorlog spoorloos. Om dit te vieren werden 3 'nevenproducten' ontwikkeld en te koop gesteld. Het eerste was het MantenKalleke Reuzenbier. Een bier gemaakt door Brouwerij Broers te Wachtebeke. Het ontwerp van de 'kadodoos', het etiket voor het bierflesje en de bijhorende tekening voor het bierglas werden door Luc Vincent ontworpen. Het bier werd dus verkocht in de vorm van een kadodoos met 4 flesjes bier en een bijpassend bierglas. Daarnaast werd op elk evenement het bier aangeboden.
De opbrengsten hielp bij het bekostigen van de evenementen en andere kosten.
Verkoopaffiche gemaakt voor de inhuldiging van de reuzen op 13 augustus 2021
Bijhorend glas
Ontwerpje voor het bierglas
We lanceerden het MantenKalle Reuzenbier op de academische zitting en inhuldigingsavond voor ons nieuw reuzenpaar Manten en Kalle. De biertjes werden gesmaakt en de eerste kadodozen verkocht.
Foto: Tristan Sardones
MERCHANDISING - 'MantenKalleke Reuzenkoeken'
Met als inspiratie het bloemengebakje van Lochristi, kwam Luc Vincent met het idee om voor de duur van de feestelijkheden voor 800 jaar Zaffelare in 2021 ook een gebakje te bedenken. De vraag werd gesteld aan onze plaatselijke Bakkerij Buyle. We kregen een positief antwoord en konden een voorstel doen. De bedoeling was om een gebakje of een 'koffiekoek' te ontwerpen die de persoonlijkheid en de verbondenheid van onze reuzen zou symboliseren. Luc opperde voor het oneindigheidssymbool (een platte 8) als basisvorm en vroeg om in beide openingen van de '8' twee verschillende vullingen te voorzien. Op een bedje van vanillepudding werd aan de ene kant voor chocoladepudding gekozen. Voor de andere kant werd kersenconfituur naar een familierecept gebruikt. Beide vullingen symboliseerden de mannelijke en vrouwelijke zijde, als man en vrouw oneindig verbonden door het oneindigheidssymbool, de platte 8. De 8 staat uiteraard ook voor 800 jaar Zaffelare. De koeken werden uiteindelijke slechts voor 1 evenement gemaakt wegens te arbeidsintensief om te produceren. (ze waren nochtans lekker! ;) )
MERCHANDISING - 'Manten en Kallebrood'
Bakkerij Buyle uit Zaffelare die in 2021 zijn 150e verjaardag vierde had gedurende een tijdje een nieuw brood in zijn assortiment: het Manten en Kalle brood. Een donker vast brood genoemd naar onze twee nieuwe dorpsreuzen die bij gelegenheid van het 800-jarig bestaan van Zaffelare werden herbouwd naar voorbeeld van de verdwenen gelijknamige oude reuzen. Manten en Kalle brood paste, dankzij de oude granen helemaal binnen de passie voor authentieke broden die bakkerij Buyle deelt. Oude granen mag je ook letterlijk nemen want sommige van deze granen worden al eeuwenlang geteeld. Echte traditie dus.
Het brood werd gedurende de feestelijkheden verkocht, maar verdween alweer terug uit de rekken.